He vist una xarxa "guifi.net", m'hi puc connectar amb el meu telèfon/tablet/portàtil?

Molta gent ens comenta que buscant xarxes wifi amb el seu dispositiu mòbil veu xarxes identificades com a guifi.net o matarosensefils. Si intenta connectar, en general no podrà, i si pot no ho hauria de fer. Aquí hi ha una explicació del perquè.

No hauries de conectar-hi. Els dispositius mòbils venen equipats amb una antena preparada per funcionar a l'interior d'una vivenda. Encara que es rebi senyal d'un node o supernode proper, aquesta probablement haurà de travessar finestres i parets i la qualitat serà molt baixa. Com que tots els usuaris que es connecten a un mateix node naveguen a la velocitat del que té pitjor senyal, si et connectes o intentes connectar estàs perjudicant als demés usuaris.

El què hauries de fer si vols connectar és esbrinar com pots muntar tu un node client (al terrat, al a teulada, al balcó, a la finestra) i connectar a través d'ell. A dins a casa teva podràs fer servir wifi si ho vols, però ja utilitzant una xarxa propia on no perjudiquis als demés.

Una excepció a aquesta norma son els hotspots o punts calents, que estan pensats ja per a què tothom s'hi connecti amb el mòbil, però el punt d'accés hauria d'estar identificat com a tal.